מחקרים רבים הראו כי החשיבה המוסיקלית היא השלב הגבוה ביותר ביכולת המוחית האנושית. חשיפה למוסיקה בגילאים צעירים עוזרת מאד לפיתוח חשיבה מוסיקאלית ויצירתיות בכלל. המוסיקה מחזקת התמצאות במרחב וקורדינציה, זיכרון ויכולת ניתוח, ואפילו בטחון עצמי ואינטליגנציה רגשית. מכאן ניתן להבין כי החוויה המוסיקלית בגיל הרך תשפיע על הפעוט בעתיד בכל תחומי חייו.
צרי מרחב מוסיקלי בבית!
אין צורך במאמץ יוצא דופן או בהשקעה כספית גדולה מצדך בכדי ליצור בבית מרחב מוסיקלי שיעביר לקטנים את המסר: בבית שלנו אוהבים מוסיקה! מוסיקה היא דבר נפלא, שמחבר לאהבה ולשמחה ואתם מוזמנות ומוזמנים להיכנס אל עולם הצלילים. |
בדרך כלל תינוקות ופעוטות מתחברים במיוחד אל כלי ההקשה, משום שאלו מזכירים להם את הצלילים ששמעו ברחם, ולכן אנו ממליצות במיוחד להכניס אל מרחב הבית כלי הקשה כגון קסילופון , דרבוקה קטנה או תוף מרים, אבל למעשה כל כלי שמפיק צלילים עשוי לעורר אצלם סקרנות ולמשוך אותם, למשל ספר מנגן.
אנחנו מתארות לעצמנו מה את חושבת עכשיו לעצמך: " מה לגבי החוור בראש שתעשה לי כל חגיגת התיפוף הזאת בבית?" אז מעבר לעניין הברור של הצורך להעמיד גבולות בזמנים שהרעש לא מתאים ("עכשיו התוף הולך לנוח ואנחנו הולכים לצייר...") יש לא מעט משחקים מהנים שיעזרו להפוך את הצרמוניה למוסיקה, וכדאי לך מאד לשלב אותם בזמן האיכות עם הילדים.
שלושה משחקי קצב לילדים מעל גיל שנה
משחק ראשון: ניקח דרבוקה או תוף מרים, נקיש במרכז התוף בקצב אחיד ונספור לאט עם הילד: 1 2 3 4 וחוזר חלילה. אח"כ נבקש מהילד לחזור על הפעולה בעצמו ושוב נספור ביחד איתו, ומכאן ניתן לפתח זאת: לנגן מהר יותר ולאט יותר, חזק או בשקט רק עם קצות האצבעות, ואפשר גם להוסיף מילים למנגינה ("גשם גשם משמיים", "אבא בא, סבא בא..." וכן הלאה כיד הדמיון).
משחק שני (אפשרות למשחק רב משתתפים): מקישים בשתי ידיים ביחד פעמיים על התוף ואז שתי מחיאות כפיים,פעמיים על התוף ושתי מחיאות כפיים לפי הקצב ואז כל אחד בתורו צריך להגיד משהו עצמו, למשל: "1 2 3 4 אמיר אוהב לאכול עוגייה".
משחק שלישי (עם מקלות הקשה): מקישים עם המקלות זה בזה לפי קצב דהירת סוסים ומבקשים מהילד לדהור כמו סוס (אפשר בשילוב השיר "רוץ בן סוסי...")

השמעת מוסיקה
אחד הדברים שילדים צעירים מעל גיל שנה אוהבים במיוחד ומפתח מאד את ההקשבה, שהיא הבסיס למוסיקאליות, הוא השמעה של מוסיקה באוזניות. כך הילד נמצא כל כולו בהקשבה, בלי גירויים נוספים ורמת הריכוז שלו עולה. חשוב שתבחרי מוסיקה שהילד אוהב ומגיב אליה. אפשר להשמיע מוסיקה קלאסית לפעוטות או כל מוסיקה רכה ונעימה שאת אוהבת. הפעילות הזאת מעוררת גלי אלפא במוח האחראים על היצירתיות ומסייעים בהורדת מתחים נפשיים., שאחראיים
לחזק את הביטחון העצמי דרך המוסיקה
כלי מרכזי בפיתוח מוסיקלי של הפעוט , כמו בכל דבר בחיים, הוא כמובן מתן חיזוק חיובי. עודדי אותו לחקור את הצלילים "את מנגנת כ"כ יפה!" , "אתה ממש מוסיקלי!" וכד'. יש למשפטים מהסוג הזה השפעה גדולה מאד על החוויה הרגשית שלו עם המוסיקה, וחוויה חיובית תגרום לו לרצות שוב לשחזר את החוויה. דרך נהדרת לעשות זאת היא לשלב את משפט החיזוק במנגינה, אל תתביישי לשיר לו, גם אם את קצת מזייפת. ספרי בשירתך כמה הוא יחיד ומיוחד וכמה את שמחה שהוא אתך. גם אם לכאורה הוא עוד קטן ולא מבין, מה שחשוב הוא התכן הרגשי האיכותי שמשפיע על תת המודע שלו.
אם מדובר בתינוק צעיר שזה עתה נולד, תוכלי לחזור על דקלום קצר מספר רב של פעמים. כשאת מדקלמת וודאי שהפה שלך מספיק פתוח, אם תשמרי איתו על קשר עין, תוכלי לשים לב שהוא מחקה בפיו את תנועות ההברות שלך, פשוט פלא!
צוות מאמא גורו